Keli greitai pasiekiami užrašėliai

2011-08-03

Ruginė plikyta duona

1 etapas. Raugo ruošimas.
1 stiklinė „Viso grūdo" miltų
1 stiklinė šilto vandens
Miltus ir kambario temperatūros vandenį maišyti šaukštu, kol pasidarys grietinės tirštumo masė. Ją uždengti rankšluostėliu ir padėti šiltai (apie 25 laipsnių temperatūros patalpoje) rūgti 3 paras. Kiekvieną dieną lengvai pamaišyti. Gerai išrūgusi masė suskystėja, joje susidaro burbuliukų, jaučiamas švelnus raugo kvapas. Jei turime jau išrūgusio raugo, dedam 0,5 stiklinės miltų ir 0,5 stiklinės vandens sumaišome ir rauginame 12 val.



2 etapas. Plikinio ruošimas.
2 stiklinės „Viso grūdo" ruginių miltų
1 šaukštas kmynų
600 ml. verdančio vandens
1 stiklinė paruošto (išrūgusio) raugo

Supilam ruginius miltus ir kmynus. Užpilam verdančiu vandeniu. Gerai išmaišome, paliekame ataušti. Ataušus sudedame paruoštą raugą, gerai išmaišyti ir palikti rūgti 12 valandų.

3 etapas. Tešlos ruošimas ir kepimas.

1 stiklinė „Viso grūdo" miltų
1 stiklinė kvietinių miltų (550 D)
3 šaukštai cukraus
2 šaukšteliai druskos
1 šaukštas medaus

Į paruoštą plikinį dedame visus miltus, cukrų, druską, medų. Tešlą minkome, kol tešla taps vienalytė.
Suformuoti norimo dydžio duona. Kildinti 3 valandas laikant šiltai. Dedam į 250 laipsnių orkaitę ir kepti 10 minučių, sumažiname temperatūrą iki 200 laipsnių ir kepam dar apie 30 minučių. Išėmus sudrėkinti plutą, uždengti, ir palikti ataušti.

šaltinis
šaltinis

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą